Textielstraat 2, 7575 CA Oldenzaal
Bel ons   Mail ons
Bel ons: Tel:  0541-512514
Mail ons: Mail:  info@autosnijders.nl

De nieuwe Volvo XC90 (bron: volvocars.nl)

Geplaatst op: 27 augustus 2014

Afmetingen

Ten opzichte van de vorige generatie XC90 is de nieuwkomer aanzienlijk groter. Zo nam de lengte toe met 14,3 centimeter naar 4,95 meter. De breedte inclusief buitenspiegels bedraagt nu 2,14 meter (was 2.112 mm). Verder is de XC90 nu 1.775 mm hoog, terwijl dat 1.784 mm was. Belangrijk verschil zit hem in het gewicht, want waar de vorige versie 2201 kilogram woog, varieert het gewicht van de nieuwe XC90 tussen de 1940 en 2030 kilogram. Die gewichtsbesparing komt voornamelijk door het nieuwe SPA-platform dat veel lichter is.

Motoren

Op het programma staan drie motoren, waarvan de plug-in hybride T8 voor zakelijk rijdend Nederland interessant kan zijn. Ondanks een vermogen van 400 pk en 640 Nm heeft het model namelijk 14 procent bijtelling, dankzij een CO2-emissie van 60 g/km. De T8 combineert een 2.0 liter viercilinder Drive-E-benzinemotor met een 82 pk sterke elektromotor. De brandstofmotor drijft de voorwielen aan, terwijl de elektromotor de achterwielen van aandrijfkrachten voorziet. Naast de T8 volgt er ook een 225 pk en 470 Nm sterke D5 viercilinder dieselmotor. De minst krachtige dieselmotor is de D4 met 190 pk en 400 Nm. Benzinerijders hebben de keuze uit een T6 met zowel een turbo als supercharger, die goed is voor 320 pk en 400 Nm, maar niet naar Nederland komt. De T5 met 254 pk en 350 Nm maakt het gamma compleet.

Veiligheid

Belangrijk speerpunt van Volvo is veiligheid. De XC90 zit daarom bomvol veiligheidsystemen. Denk aan rijbaanhulp, verkeersbordenherkenning, dodehoekdetectie, verschillende airbags en City Safety. Dat laatste systeem is uitgebreid, want het kan nu ook tegemoetkomend verkeer detecteren bij het afslaan. Een radarsysteem aan de achterzijde ziet nu ook te snel achteropkomend verkeer naderen en waarschuwt indien nodig met lichtsignalen. Nieuw is het zogeheten Safe Positioning dat wordt ingeschakeld als het voertuig van de weg dreigt te raken. Als dat zo is, spant Volvo de gordels aan en worden er een soort kussens in de stoel opgeblazen om een eventuele klap aangenamer te maken voor de inzittenden.

Pakketten

Volvo heeft verschillende uitrustingspakketten in petto. Neem bijvoorbeeld het Urban Luxury pakket dat bestaat uit een sportievere bodykit met geborstelde RVS-elementen, sideskirts en 21 inch gepolijste wielen. Het Rugged Luxury pakket gaat net wat verder door de toevoeging van matzwarte exterieurelementen en 22 inch lichtmetaal.

Kristalglas

Volvo heeft de afwerking van het interieur naar een hoger niveau willen tillen. Zo gebruikt Volvo echt hout, aluminium, leder en andere hoogwaardige materialen. Leuk detail is dat het schakelpookje gemaakt is van kristalglas van Orrefors: een bekende glasfabrikant uit Zweden. Ook van de stop-startknop en de volumeknop van het audiosysteem heeft Volvo iets bijzonders geprobeerd te maken. Volgens Volvo’s interieurdesignbaas Robin Page zijn het ‘sieraden voor het interieur’. Uiteraard vallen ook het digitale ‘klokkenwinkel’ en het forse touchscreen in de middenconsole op. Dat laatste geeft toegang tot het brein van de auto, bovendien is het compatibel met Apple Carplay en Android.

First Edition

Ter introductie van de nieuwe XC90 heeft Volvo een First Edition in petto, waarvan de oplage wereldwijd gelimiteerd is op 1927 exemplaren. Waarom 1927 exemplaren, omdat in 1927 de eerste Volvo van de band rolde. De First Edition heeft een behoorlijk uitgebreide aankleding. Naast diverse badges beschikt het model over een Onyx Black exterieurkleur, 8-spaak 21 inch wielen, nappa lederen bekleding, een met Charcoal leder bekleed dashboard en walnoten strips. Ook een Bowers & Wilkins audiosysteem met 19 speakers is van de partij. De First Edition wordt in Nederland alleen geleverd met een 225 pk sterke D5 dieselmotor.

Vanafprijs

De nieuwe XC90 beleeft zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Parijs begin oktober. Daarna moeten potentiële kopers nog even geduld hebben, want de auto staat pas vanaf maart bij de vaderlandse dealers. Volvo mikt op een vanafprijs van minder dan 70.000 euro.

Lees meer over de nieuwe Volvo XC90 op de Volvo website.

© 2020  -  Autobedrijf Snijders
Realisatie:   iDesign Studios  |  Pixel&Code